4 goede gewoontes voor een gezond leven waarmee je nú kunt starten

Is ‘gezonder gaan leven’ een voornemen dat élke eerste januari op je lijstje belandt, maar daarna al snel in de vergeethoek geraakt? We begrijpen maar al te goed dat gaan sporten kostbare tijd vraagt, en dat de zakjes chips in de kast soms luider roepen dan de stukken fruit op je aanrecht. Toch hoeft gezond leven niet synoniem te zijn met een drastische ommezwaai of een loodzware inspanning. Zoals zo veel doelen kun je dit objectief stapsgewijs bereiken. Deze vier goede gewoontes zetten je alvast op de goeie weg!

Acht uur slaap is geen overbodige luxe

Begin met een gewoonte die helemaal géén energie kost, alleen een beetje wilskracht. Namelijk: de tv op tijd uitzetten of je smartphone op tijd wegleggen, en vroeg onder de wol kruipen. Voor de meeste mensen is acht uur slaap geen overbodige luxe. Het enige wat je hiervoor moet doen, is je dagindeling lichtjes aanpassen en jezelf dwingen om altijd op hetzelfde uur op te staan – óók na een nachtje stappen.

Eet meer groenten en fruit

Dat veel groenten en fruit eten een must is voor wie gezond wil leven, moeten we je vast niet meer vertellen. Maar maak jij hier écht werk van? Thuis koken in plaats van een afhaalmaaltijd te bestellen of op restaurant te gaan is al een hele overwinning, maar je moet natuurlijk wel de juiste ingrediënten gebruiken. Daarnaast zijn frisdranken uit den boze: ze werken niet alleen obesitas in de hand, maar jagen ook je bloeddruk en je cholesterol de hoogte in. En nee, light frisdranken helpen niet. Water en thee zijn het enige écht gezonde alternatief.

Gezond leven = minder zitten, meer rechtstaan

Ga op het werk regelmatig rechtstaan en loop eens naar een collega in plaats van hem te bellen of te mailen. Als je weet dat 75% van de Vlamingen de dag zittend doorbrengen, is dat maar een kleine moeite. Tip: stel desnoods het alarm van je smartphone in en wandel elk uur het kantoor eventjes rond. Futloos gevoel? Dan brengt magnesium wellicht redding. Je lichaam rekent namelijk op dat mineraal om energie te krijgen, maar de meeste mensen kampen zonder het te weten met een magnesiumtekort. Ultractive wordt vroeg in het spijsverteringsproces opgenomen, zodat het lichaam de maximale hoeveelheid magnesium absorbeert.

Zonnecrème smeren, ook al schijnt de zon niet

Tot slot verdient je huid de nodige aandacht. Dag- en nachtcrèmes smeren is een goed idee, maar vergeet de zonnecrème niet! Zelfs op een bewolkte zomerdag of in de winter is bescherming tegen schadelijke uv-stralen een must. Trouw zonnecrème aanbrengen vermindert de kans op huidkanker én vertraagt het verouderingsproces van je huid.