86 jaar, non én triatleet: hoe doet ze het?

Madonna Buder wordt weleens de ijzeren non genoemd. En het mag duidelijk zijn: zij heeft zeker geen magnesiumtekort. Waar haalt ze de dan wél de energie vandaan? Terwijl wij soms al uitgeput zijn na een zware werkdag of een weekendje met de kinderen, lijken anderen een onuitputbare energievoorraad te hebben. Sommige personen doen ons afvragen: hóé doen ze het, in godsnaam? De Amerikaanse Madonna Buder is zo iemand. Ze is 86 jaar, fulltime non en een fanatieke triatleet. Wij laten ons inspireren door haar ‘wie niet waagt, niet wint’-mentaliteit.
Iron nun featured

Nooit te laat

Zuster Madonna Buder was niet altijd het sportieve type. Pas op haar 48ste werd ze door een priester aangemoedigd om eens een rondje te gaan lopen. Een beetje beweging zou goed zijn om haar gemoed, lichaam en geest met elkaar in harmonie te brengen. Zo gezegd, zo gedaan: de non begon steeds vaker en verder te lopen. Na een tijdje liep ze elke dag naar de kerk en fietste ze een paar keer per week naar een meertje op zo’n 60 kilometer van haar woonplaats.

The Iron Nun: de oudste vrouwelijke triatleet

De non liep haar eerste triatlon op 52-jarige leeftijd. Ondertussen heeft de vrouw al meer dan 200 triatlons uitgelopen, waarvan 17 volledige Ironmans. In 2005 was ze de oudste vrouw ooit die de Ironman van Hawaii voltooide en op haar 82ste vestigde ze een record in de categorie van 80- tot 84-jarigen. Die indrukwekkende prestaties leverden haar wereldwijd de naam The Iron Nun op.

Inspiratiebron en (rol)model

Madonna Buder gebruikt haar reputatie voor het goede doel. Ze probeert zoveel mogelijk organisatoren van loopwedstrijden te overtuigen om hun leeftijdsgrens op te trekken. De sportieve non vindt dat lopers niet gediscrimineerd mogen worden op basis van hun leeftijd. Ze is tenslotte zelf het levende bewijs dat er op sportieve prestaties geen leeftijd staan.

Haar inspirerende levensvisie werd ook door Nike opgepikt. Het sportmerk koos haar als gezicht van hun Unlimited Youth-campagne. In een van de video’s zie je de zuster tegen een meer dan respectabel tempo lopen, zwemmen en fietsen. Haar geheim ligt in haar positieve houding: zelfs tegenslagen ziet ze als leermomenten. Wie niks doet, kan namelijk ook niks misdoen.