Bergen energie op het werk: een handleiding

Loop je op het werk maar al te vaak als een zombie rond? En kom je je namiddagdip maar met moeite te boven? Dan is deze handleiding je redder in nood! We geven je enkele rake tips om je energieniveau op het werk een flinke boost te geven. Zo zit jij beter in je vel én kun je je werk beter doen.
énergie au travail

Pauze nemen is oké!

Soms hebben we zoveel werk dat een pauze nemen er niet meteen inzit. Toch kun je er maar beter een gewoonte van maken. Door bijvoorbeeld telkens 50 minuten hard te werken en dan 10 minuten te pauzeren, heb je meer energie en minder stress. Tijdens die korte pauze kunnen je hersenen namelijk even rusten en hebben je spieren tijd om te ontspannen. Loop tijdens je pauze even rond of maak een praatje met een collega. Als je de kans hebt om buiten een frisse neus te halen, moet je niet twijfelen. Zo kun je creatiever en alerter aan je volgende werkblok beginnen en ben je dubbel zo productief.

Eet de hele dag door

Ook uit je voeding kun je heel wat energie halen. Begin de dag met een stevig ontbijt en eet dan enkele kleine gezonde maaltijden, verspreid over de werkdag. Snack tussen je ontbijt en je lunch bijvoorbeeld nog wat yoghurt met fruit, eet dan een lichte lunch en voorzie voor de namiddag nog een gezond slaatje met zalm of een stuk groententaart. Kies bij voorkeur voeding boordevol vitaminen en magnesium. Zo krijg je een paar keer per dag een welkome energieboost.

Meer energie op je werk? Bewegen is de boodschap!

Als je doorheen de dag veel beweegt, voel je je automatisch frisser en energieker. Maar voor wie een bureaujob heeft, is dat helaas geen evidentie. Toch zijn er enkele trucs om ook dan af en toe je benen te strekken. In plaats van een e-mail te sturen naar die collega op een andere verdieping, kun je er ook gewoon persoonlijk langsgaan. Of neem geen hele kan water mee naar je bureau, maar ga regelmatig een glaasje halen. Ook zittend op je stoel kun je gerust actief zijn. Hef één been omhoog totdat het helemaal gestrekt is en houd die positie een tiental seconden aan. Breng je been daarna weer naar omlaag, zonder dat je voet de grond raakt. Herhaal de oefening een tiental keer per been.

Complimentjes voor een instant energieboost

Word jij ook instant blij van een complimentje van een collega? De beste manier om complimentjes te krijgen, is door er zelf te geven. Neem af en toe de tijd om een collega te bedanken en sluit je e-mails altijd af met een positieve noot. Wedden dat je er de vruchten van plukt?