Bewegen én amuseren: dit zijn de beste sporten voor je kind

Door de komst van computergames, tablets en andere technologische snufjes zijn kinderen minder snel geneigd om buiten te gaan spelen. En dat terwijl voldoende beweging ontzettend belangrijk is voor hun motorische ontwikkeling en hun zelfvertrouwen. Het is dus een goed idee om je zoon of dochter te laten sporten. Maar welke sporten zijn het meest geschikt? Plezier is hier het sleutelwoord.
meilleurs sports enfants

Let op met te zware sporten voor je kind

Het is goed voor kinderen om te bewegen, maar wees ook niet té enthousiast. Als kinderen voor hun groeispurt aan zware krachttraining doen, kan dat een negatieve invloed hebben op hun groei. Onder de zestien jaar zijn ze namelijk een stuk kwetsbaarder voor blessures aan de groeischijven. Daardoor hebben ze meer kans op gescheurde pezen, ligamenten of botten, met mogelijk zelfs een vervormd skelet tot gevolg. Doorgaans geldt de regel dat kinderen alleen met hun lichaamsgewicht mogen trainen, en dus geen extra gewichten mogen gebruiken. Ook voldoende variatie in de sport die ze beoefenen, is cruciaal.

Plezier voorop

Als je kind zijn sport écht graag doet, zal hij zijn hobby ook veel langer volhouden. Sleur je zoon of dochter dus niet zomaar mee naar de sportclub die jíj het leukst vindt, maar zoek samen uit aan welke sport je kind het meeste plezier zal beleven. Aanleg of talent is een goed startpunt: als je goed bent in een sport, heeft dat automatisch een positieve invloed op je zelfvertrouwen en motivatie. Toch is het goed mogelijk dat je zoon of dochter uitblinkt is in balsporten, maar toch liever gaat dansen. Deze vier sporten zijn alvast erg geschikt voor kinderen.

1.     Zwemmen is gezond

Als je kind graag in water vertoeft, is zwemmen een prima keuze. Op jonge leeftijd leren kinderen al spelenderwijs zelfstandig zwemmen, maar ook later is zwemmen gezond en niet al te belastend. Bovendien is het als ouder best geruststellend om te weten dat je kind zijn plan kan trekken in het water.

2.     Judo als uitlaatklap

Heeft je zoon of dochter (soms wat te) veel energie? In een les judo kunnen je kinderen zich helemaal uitleven. Het is een individuele sport, waarbij je kind toch leert samenwerken. De vele regeltjes en verschillende bewegingen geven je zoon of dochter discipline en zelfvertrouwen. En een basis zelfverdedigingstechnieken is nooit slecht, toch?

3.     Dansen: voor alle leeftijden

Heel wat kinderen doen niets liever dan dansen op vrolijke liedjes. Dansen is dan ook een ideale manier om je kinderen te laten bewegen, terwijl ze zich rot amuseren. Het is een sport voor alle leeftijden, van kleuterdans voor de allerjongsten tot streetdance voor tieners. Zo kunnen je kinderen al hun energie kwijt en krijgen ze gevoel voor ritme.

4.     Teamsport

Ten slotte is een teamsport altijd een meerwaarde voor je kinderen. Ze leren niet alleen samenwerken, maar maken zo ook buiten de school nieuwe vriendjes. Het aanbod aan teamsporten is erg divers, van basket tot waterpolo of voetbal.