Gezond ouder worden

We worden steeds ouder: de gemiddelde levensverwachting van de Belg bedraagt intussen 81,4 jaar. Mannen halen dat cijfer naar beneden met hun 79,9 jaar, terwijl vrouwen gemiddeld langer leven: 83,4 jaar om precies te zijn. Lang leven wil je uiteraard in alle comfort en schoonheid doen. Als je wat ouder wordt, hou je daarom niet alleen de komst van rimpeltjes en grijze haren in de gaten, maar waak je natuurlijk ook over je mentale en fysieke gezondheid. Dat je daarbij soms wat hulp kunt gebruiken, spreekt voor zich. Heb je bijvoorbeeld al eens aan magnesiumsupplementen gedacht? Als het antwoord “nee” luidt, moet je zeker verder lezen!
gezond ouder worden

Soepele spieren dankzij magnesium

Magnesium houdt je spieren soepel. Dat is niet alleen belangrijke informatie voor sporters, maar ook voor wie een dagje ouder wordt. Dan verliezen we namelijk wat van onze spierkracht en spiermassa. Toch hoef je niet te vrezen dat je in een mum van tijd stijf of minder mobiel zal worden! Door tijdig magnesiumsupplementen in te nemen vertraag je namelijk dit proces, vergroot je je beweeglijkheid én blijf je langer fit.

Opgepast voor broze botten

Botontkalking of osteoporose is een probleem waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Het is de uitkomst van een normaal verouderingsproces, waarbij de botten brozer worden en de kans op botbreuken vergroot. Zo’n 3,7% van de Belgische bevolking zou aan osteoporose lijden. Het percentage neemt toe vanaf 45 à 54 jaar, en op 75-jarige leeftijd heeft 17,8% ermee te maken. Velen denken dat botontkalking het gevolg is van een tekort aan calcium. Maar eigenlijk speelt magnesium een cruciale rol, omdat dit mineraal zorgt voor de efficiënte opname van calcium in de botten. Magnesium versterkt met andere woorden onrechtstreeks onze botten.

Magnesium verlaagt de bloeddruk en reguleert de bloedsuikerspiegel

Uit onderzoek blijkt dat magnesium een rol speelt in het verlagen van de bloeddruk. De kans op een hoge bloeddruk neemt toe met de leeftijd. Een aantal factoren spelen hierin een rol. Zo zullen mensen met een goed gebalanceerd voedingspatroon dat rijk is aan magnesium minder snel last krijgen van een hoge bloeddruk. Daarnaast is het ontspannen van de spieren erg belangrijk om stress te verminderen en om je hart de nodige rust te geven.

Magnesium is daarnaast belangrijk voor het reguleren van de bloedsuikerspiegels. Bij een tekort stijgen de bloedsuikerspiegels en verhoogt je bloeddruk. Het mineraal houdt de gezondheid van je bloedvaten in stand en zorgt voor een verlaging van je bloeddruk.

Verban concentratieproblemen naar de vergeethoek

Hoe ouder we worden, hoe meer moeite we hebben om informatie te verwerken en te onthouden. Concentratieproblemen komen op latere leeftijd regelmatig voor als gevolg van de verminderde doorbloeding naar de hersenen. Als de doorbloeding naar de hersenen niet optimaal is, worden er namelijk te weinig zuurstof en voedingsstoffen naar de hersencellen getransporteerd. Dankzij magnesiumsupplementen kun je ervoor zorgen dat je brein langer optimaal blijft functioneren en je je beter kunt concentreren.

Energietekort en stress

Een magnesiumtekort maakt je gevoeliger voor stress. En bij stress gebruikt je lichaam meer magnesium dan normaal, waardoor je voorraad nog verder afneemt. Je komt met andere woorden in een vicieuze cirkel terecht. Als je een tekort hebt aan het mineraal, zal er bovendien minder magnesium beschikbaar zijn om energie uit je voeding op te nemen. Hierdoor neemt je energiepeil af en raak je sneller vermoeid. Gelukkig kom je dit met magnesiumsupplementen snel te boven.

Voorkomen van migraine

Er zijn verschillende oorzaken voor migraine, en één ervan is een magnesiumtekort. Magnesium draagt namelijk bij tot de goede stofwisseling in de hersenen. Hoewel migraine vaak een probleem is van meerdere factoren en magnesium het probleem dus niet op een-twee-drie oplost, doen magnesiumsupplementen de kans op migraine(aanvallen) wel drastisch afnemen. Een bepaalde studie toonde zelfs aan dat de inname van magnesium de frequentie van migraineaanvallen met maar liefst 41,6% deed dalen.