Laat spierkrampen je nachtrust niet verstoren

Het ene moment ben je nog ver weg in dromenland, het andere moment schiet je wakker van een pijnscheut in je been: daar zijn die vervelende spierkrampen weer! De gevolgen van dit fenomeen reiken verder dan een kortstondige pijn. Als de krampen regelmatig terugkeren, hebben ze een impact op je levenskwaliteit. Daarom laat je dit probleem beter niet aanslepen in de veronderstelling dat de spierkrampen wel vanzelf zullen verdwijnen. Wij reiken je een mogelijke oplossing aan!  
spierkrampen nachtrust

Een goede nachtrust is goud waard

Heb je na een nachtelijke spierkramp steevast moeite om weer in slaap te geraken? Dan loop je er na een paar korte nachten misschien als een zombie bij op het werk en heb je moeite om je te concentreren. Maar ook na de werkuren blijft er nog maar weinig energie over om met vrienden af te spreken, te gaan sporten of je huis op orde te houden. En alsof dat nog niet erg genoeg is, kan een chronisch slaaptekort onder meer leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en gewichtstoename.

Zo herken je spierkrampen

Doen je benen raar, maar ben je niet zeker of je wel met spierkrampen te maken hebt? Wanneer je een spierkramp hebt, voelt een bepaalde spier hard en gespannen aan. Je ervaart een pijnscheut, maar ziet geen zwellingen of bloeduitstortingen. Mogelijk is er wel een spiervervorming zichtbaar. Zo’n kramp kan minutenlang aanhouden.

De verschillende oorzaken op een rij

De meeste mensen krijgen vroeg of laat te maken met spierkrampen – vraag maar eens rond bij je familie en vrienden! Spierkrampen hebben namelijk verschillende oorzaken en komen voor bij uiteenlopende groepen. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Krampen tijdens de zwangerschap

Spierkrampen zijn een gekend probleem bij zwangere vrouwen. Maar waaróm zij vaker spierkrampen hebben, is niet helemaal duidelijk. De krampen kunnen onder andere te wijten zijn aan:

  • een slechte bloedsomloop door te lang te zitten, te staan of te liggen;
  • een verstoring van de mineralenbalans, waardoor er een magnesiumtekort ontstaat. Dit is een plausibele oorzaak als de spierkrampen gepaard gaan met vermoeidheid en rusteloze benen.

Ouderen hebben meer last

Mensen die ouder zijn dan vijftig jaar krijgen vaker te maken met spierkrampen. De zogenaamde ‘ionische onbalans’ in je lichaam verergert naarmate je ouder wordt, waardoor ouderen minder magnesium, kalium, calcium en zink opnemen. Je lichaam produceert ook meer statische elektriciteit, wat de samentrekking van de spieren verergert.

Spierkrampen bij sporters

Ten slotte lopen ook fervente sporters meer risico op spierkrampen. Die vervelende krampen treden vaak op bij warm en vochtig weer, wanneer er meer gezweet wordt. De sporter droogt dan uit en scheidt samen met het zweet elektrolyten (stoffen zoals natrium, calcium en magnesium) af, wat tot spierkrampen kan leiden. Maar ook een magnesiumtekort kan aan de basis liggen van spierkrampen bij sporters.

Magnesiumtekort

Zowel bij zwangere vrouwen, fervente sporters als ouderen kan een magnesiumtekort dus aan de oorzaak van spierkrampen liggen. Maar ook als jij níét tot een van die categorieën behoort, is er een misschien een verband tussen je spierkrampen en je magnesiumpeil. Symptomen als een laag energieniveau, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, slaapproblemen en stijve spieren kunnen wijzen op een magnesiumtekort. Volgens recente studies consumeert slechts 25 procent van de volwassen populatie voldoende magnesium (350 milligram per dag voor mannen, en 300 milligram per dag voor vrouwen).

Spierkrampen voorkomen met magnesium

Op het moment dat je een spierkramp hebt, is er maar weinig dat je kunt doen: rustig de spier uitrekken of de verkrampte spier masseren. Gelukkig kun je spierkrampen wel makkelijk voorkomen door je magnesiumtekort te bestrijden.

De magnesiumsupplementen van Ultractive lossen tien keer sneller op dan andere magnesiumproducten. Een snelle oplossing is onontbeerlijk, omdat magnesium het best door je lichaam opgenomen wordt in een zure omgeving als de maag. Bovendien bevat Ultractive® drie keer meer magnesium, waardoor ze het snelst voelbare resultaat opleveren.

Koop Ultractive® bij je apotheker!