Bereid je lichaam voor op het festivalseizoen

Het festivalseizoen is een tijd van puur genieten. Samen met je vrienden liveconcerten van je favoriete bands bijwonen, nieuwe muziek leren kennen, van de zon genieten en lekker doen waar je zin in hebt. Heerlijk! Maar al die festivals zijn vaak een regelrechte aanslag op je lichaam. Je slaapt weinig, eet ongezond en drinkt misschien af en toe een glas (of beker) te veel. Voordat je je festivalprogrammatie uitstippelt, plan je beter eerst een detox in en doe je zo veel mogelijk energie op. Hieronder lees je waarom zo’n voorbereiding helemaal niet veel moeite hoeft te kosten.
festival detox

Je lichaam kan het zelf!

Bij het woord ‘detox’ denk je misschien meteen aan speciale sapjes, kuren of voedingsmiddelen die je lichaam zuiveren van ongezonde stoffen zoals conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen of zelfs ongezonde lucht. We kunnen je meteen geruststellen: een gezond lichaam is perfect in staat om die ongewenste stoffen zelf te verwerken of buiten te houden. Maar daarin kun je je lichaam wél op enkele manieren gericht ondersteunen.

Drink genoeg – nee, we hebben het niet over alcohol

Op festivals vloeit het bier vaak rijkelijk, maar eigenlijk heeft je lichaam vooral veel water nodig. Je nieren, die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van ongewenste stoffen, hebben voldoende water nodig om hun taak goed te kunnen doen. De gemiddelde mens moet per dag minstens 300 tot 500 milliliter urine uitscheiden om zijn afvalstoffen kwijt te raken. Idealiter ligt dat aantal zelfs rond de 1500 milliliter urine per dag. Om die hoeveelheid te halen, moet je dagelijks ongeveer anderhalve liter water drinken (uit je voedsel haal je ook ongeveer een liter vocht, zodat je in totaal op tweeëneenhalve liter strandt).

Ondersteun je darmflora

Tot slot is een goede darmwerking cruciaal. Een gezonde darm is het perfecte schild tegen ongewenste stoffen en neutraliseert die ook. Daarom is het belangrijk om veel groenten, fruit en volkorenproducten te consumeren. Heb je tóch het gevoel dat je van die gezonde voeding maar weinig energie krijgt? Dan kamp je misschien – net als een indrukwekkende 75 procent van de volwassen bevolking – met een magnesiumtekort. Geen paniek, dat probleem is snel verholpen met de juiste supplementen!