Opgelet! Dit zijn de effecten van alcohol op je lichaam

Op de avond zelf lijkt alcohol gewéldig: je wordt er sociaal van, je vergeet al je zorgen en je blijkt opeens toch danstalent te hebben. Pas ‘the morning after’ merk je de negatieve effecten van alcoholische dranken. En die gaan verder dan wat hoofdpijn en een misselijk gevoel.
effet alcool

Alcoholvergiftiging: van kater tot coma

Het meest voorkomende kwalijke gevolg van alcohol is een alcoholvergiftiging. Een kater is de lichtste vorm van zo’n vergiftiting, maar in het ergste geval doet ze je in een coma belanden. Comazuipen komt vaak voor bij jongeren, omdat ze minder wegen en weinig ervaring hebben met alcohol. Op het moment zelf is een alcoholvergiftiging gevaarlijk voor je ademhaling, maar ook achteraf kun je nog lang last hebben van geheugenproblemen, vermoeidheid en verwardheid.

Het effect van alcohol op je organen

Dat alcohol de hersenen fel beïnvloedt, merk je vrijwel meteen. Na enkele drankjes voel je je losser en na een tijd verlies je de controle over jezelf. Door het effect van alcohol op de hippocampus kun je soms ook last hebben van black-outs. Als je lange tijd veel alcohol drinkt, kun je het Korsakovsyndroom krijgen. Hierbij treden geheugenproblemen en vaak verwaarlozing van het uiterlijk op.

Maar ook je lever lijdt onder overmatig alcoholgebruik. De afbraakfunctie van je lever – die schadelijke stoffen afvoert – kan verstoord raken. Andere gevolgen zijn leververvetting, dat misselijkheid en braken met zich meebrengt, en levensbedreigende levercirrose, wat neerkomt op een verschrompeling van de lever. Verder heeft alcohol een negatief effect op je maag: bij overmatig gebruik kan er een gaatje in het maagslijmvlies komen, waardoor je een maagvliesontsteking of maagzweer kunt krijgen.

Een gezond leven mét alcohol

Dat klinkt allemaal best dramatisch, maar toch hoef je alcohol niet volledig uit je leven te bannen. Zolang je je alcoholgebruik binnen de perken houdt, kun je een perfect gezond leven leiden. Onderzoek toonde aan dat één à twee glaasjes alcohol per dag bij gezonde mannen en vrouwen boven de veertig zelfs een beschermend effect kan hebben op hart- en bloedvaten. In het algemeen drink je beter niet meer dan tien glazen per week. Verspreid die glazen over enkele dagen per week en drink een aantal dagen gewoon niets.