Superfoods: mythe of must? 

Je kunt een uit de kluiten gewassen containerschip vullen met de verschillende superfoods die topchefs, voedingsexperts en hobbykoks de hemel in prijzen als hét ultieme wondermiddel. De ene week eten we met z’n allen chiazaad, de andere week worden we gebombardeerd met avocado’s, en nog een weekje later moeten we massaal aan de gojibessen. En al zijn de meeste zogenaamde superfoods eeuwenoud; ze waren nog nooit zó populair. Zijn superfoods niet meer dan een slimme marketingtruc, of hebben we ze echt nodig?

Superfoods: prijzige superhelden

Superfoods hebben heel wat verschillende gedaanten: het zijn bessen, zaden, noten, granen of zelfs poeders die – volgens hun fabrikanten – niet alleen enorm gezond, maar ook buitengewoon voedzaam zijn. Superfoods vormen een regelrechte hype en bijgevolg hangt er aan die voedingswaren met superheldenkwaliteiten vaak een stevig prijskaartje. Als boerenkool gedroogde ‘kale’ wordt, betaal je er meteen een pak meer voor. Maar of superfoods effectief hun geld waard zijn, is een heel andere vraag.

Gevarieerde voeding – ook zonder gojibessen

Superfoods alleen zijn niet zaligmakend: de befaamde noden en zaden moeten passen binnen een gevarieerd en gezond dieet om effect te sorteren. Aan superfoods worden bovendien een heel arsenaal aan vitamines en mineralen toegedicht (gojibessen zijn een bron van vitamine C, terwijl chiazaden veel omega 3 bevatten en de Chileense maquibes rijk is aan antioxidanten) dat je evengoed uit gewone voeding haalt. Superfoods zijn met andere woorden geen absolute must voor wie gezond wil eten, maar ze kunnen wel een onderdeel vormen van een gebalanceerde maaltijd – naast andere etenswaren uit de voedingsdriehoek zoals zuivel, groenten en granen.

Te mooi om waar te zijn

Een gouden regel bij het uitkiezen van superfoods (in het winkelkarretje of toch maar laten liggen?): als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan ís het dat wellicht ook. Schakel dus zeker je gezond verstand niet uit tijdens het winkelen. Pure chocolade bevat bijvoorbeeld stoffen die goed zijn voor de bloedvaten, maar daarnaast zitten er heel wat verzadigde vetten in, wat je cholesterol dan weer de hoogte in kan jagen. En superfoods eten geeft je geen excuus om de rest van je dagen in de zetel te hangen

Toch graag een extraatje?

Wie toch het gevoel heeft dat hij een extraatje kan gebruiken om meer energie te krijgen – begrijpelijk, want we leiden allemaal drukke levens! – doet er wél goed aan om extra magnesium te nemen. Ultractive® is hooggedosseerd en lost maar liefst tien keer sneller op dan andere magnesiumsupplementen, waardoor het tot drie keer meer magnesium afgeeft aan het lichaam. Ultractive® garandeert zo het beste resultaat.