Thee is gezond. Welke voordelen hebben de belangrijkste theesoorten?

In het Verre Oosten is theedrinken een onmisbaar onderdeel van de cultuur: van Japan, waar de theeceremonie gezien wordt als een kunstvorm, tot China, waar ze zich meer dan duizend jaren geleden al verdiepten in de positieve effecten van thee. Ook hier drinken we graag eens een lekker kopje thee, maar onze kennis over de voor- en nadelen van de verschillende soorten thee blijven nogal beperkt.
Thee featured

Je hebt thee en ‘thee’

Theeliefhebbers menen dat je alleen van thee kunt spreken als het drankje gemaakt is met bladeren van ‘Camellia sinensis’, de theeplant. Omdat ‘Camellia sinensis’ veel unieke antioxidanten bevat, heeft echte thee heel wat gezondheidsvoordelen. Antioxidanten bevechten namelijk vrije radicalen en zorgen zo voor een gezonde stofwisseling.

Andere drankjes die we ook weleens ‘thee’ noemen, zoals gemberthee, kruidenthee en rooibosthee, worden van andere planten gemaakt en hebben dus niet dezelfde voordelen. Toch zijn ook deze gezond. Zo helpt kamillethee te ontspannen en bezorgt gemberthee je een flinke dosis vitamine C.

Groene thee

Groene thee wordt gemaakt van lichtjes geoxideerde theebladeren en is van nature rijk aan antioxidanten. Groene theeën reduceren digestieve problemen en verbranden vet. Verschillende studies hebben al onderzocht of groene thee de kans op blaas-, borst- of maagkanker verkleint, maar sluitend bewijs is er nog niet. Wel staat vast dat groene thee stress helpt te bestrijden, wat goed is voor lichaam en geest.

Zwarte thee

Zwarte thee, gemaakt van sterker geoxideerde theebladeren, is smaakvol en rijk aan cafeïne. Niet alleen geeft zwarte thee je een wakkere geest, hij helpt je cholesterolniveaus ook op peil te houden. Dat geldt in het bijzonder voor oolong-thee. Sterkere botten en tanden krijg je er gratis bij!

Witte thee

Omdat witte thee gemaakt wordt van ongefermenteerde bladen, is dit de meest pure vorm van thee. Bijgevolg zit hier ook de hoogste concentratie van antioxidanten in van alle theesoorten afkomstig van de ‘Camelia sinensis’. Witte thee sterkt je immuunsysteem dus als geen ander.

De voordelen van thee: welke thee kies jij?

Welke theesoort geniet jouw voorkeur en hoe helpt thee jou om je beter te voelen? Welke thee je ook kiest: gun jezelf een vers kopje en je kunt er weer helemaal theegenaan!