Waarom slapen we minder (goed) en wat kunnen we eraan doen?

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen slaapproblemen, van slapeloosheid tot levensbedreigende slaapapneu. Maar hoe komt het dat de mens vandaag zoveel slechter slaapt dan vroeger? En wat is de beste manier om je nachtrust te verbeteren? Volg even mee.
We slapen minder

Slapen: vroeger en nu

Onze verre voorouders leefden dicht bij de evenaar, waar de dagen en nachten altijd even lang zijn. Ze waren gewend aan temperaturen die weinig schommelden en leefden in gemeenschappen van niet meer dan honderd mensen. Vandaag ziet de wereld er een stuk anders uit. We wonen in gebieden met grote verschillen in warm en koud en donker en licht. Daar komt nog bij dat we bijna continu blootgesteld worden aan artificieel licht en het blauwachtige schijnsel van schermen van computers en smartphones. Op een dag kruisen we soms duizenden mensen en horen we ontelbare geluiden, met een overdosis prikkels tot gevolg. Al die veranderingen hebben een negatieve invloed op ons slaappatroon.

Slaaptekort vermindert onze levenskwaliteit

Slaapproblemen hebben een erg negatieve invloed op je leven. Zo kan het gebeuren dat je door slaaptekort in slaap valt achter het stuur, niet meer goed presteert op het werk of depressief wordt. Bij kinderen kunnen slaapproblemen zelfs de groei belemmeren. Bovendien is een goede nachtrust cruciaal voor studerende jongeren, aangezien we ’s nachts herinneringen opslaan. Je pakt slaapproblemen dus maar beter zo snel mogelijk aan.

Slaappillen: geen permanente oplossing

Bij slapeloosheid lijken slaappillen de gedroomde oplossing. Hoewel je in eerste instantie wel beter slaapt, pak je met slaappillen de échte oorzaak van je slaapprobleem niet aan. Bovendien kunnen zulke pillen slaapproblemen als snurken en slaapapneu verergeren. Daarom zoek je beter een gezonde langetermijnoplossing – eventueel onder professionele begeleiding.

Tips voor een betere nachtrust

Geen nood, je kunt kleine maatregelen nemen om je nachtrust te verbeteren. We geven je er enkele mee:

  • Sta altijd op een vast tijdstip op – ook in de weekends of na een avondje uit!
  • Verduister je slaapkamer voldoende met gordijnen of luiken.
  • Neem je smartphone of laptop niet mee in je slaapkamer.
  • Lever een uur voor je gaat slapen geen grote inspanningen.
  • Doorloop elke avond hetzelfde ‘avondritueel’.