We nemen massaal supplementen, maar welke werken écht?

Van de chocolade afblijven, minstens twee keer per week gaan sporten, ten laatste om 23 uur gaan slapen, … Klinken die goede voornemens je bekend in de oren? We doen voortdurend ons best om een beter en gezonder leven te leiden. Zo nemen we ook massaal supplementen om onze weerstand te verhogen. Maar heeft dat – als we heel eerlijk zijn – eigenlijk wel zin? Niet altijd, maar in deze gevallen wél.
voeding supplementen

Gezond de winter door dankzij vitamine D

Volgens Chantal Mathieu, professor aan het UZ Leuven, is het ondertussen bewezen dat bijna alle Belgen tegen het einde van de winter – door een gebrek aan zonlicht – een tekort aan vitamine D hebben. En dat terwijl we vitamine D nodig hebben voor sterke botten en een goed immuunsysteem. De professor raadt daarom alle Belgen aan om in de winter vitamine D-supplementen in te nemen, maar wel eerst bij hun arts of apotheker langs te gaan.

Tip: een reisje naar de zon aan het einde van de winter is ook een effectieve manier om je voorraad vitamine D aan te vullen. Begin maar al te plannen!

Dankzij magnesium in een mum van tijd weer de oude

Omdat tegenwoordig onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium niet meer uit onze voeding halen – denk aan groene bladgroenten, noten en vette vis –  zijn magnesiumsupplementen een welkome aanvulling. Een magnesiumtekort brengt namelijk vervelende gevolgen met zich mee, zoals spierkrampen, prikkelbaarheid en een energietekort. Wil je die symptomen bestrijden, en wel het liefst zo snel mogelijk? Wees je ervan bewust dat niet alle magnesiumtabletten even efficiënt zijn. De supplementen van Ultractive® bevatten niet alleen drie keer meer elementair magnesium dan andere magnesiumtabletten, ze lossen ook tien keer sneller op, waardoor je lichaam binnen de kortste keren weer beter functioneert.

Aan jou de keuze: visolie of twee porties vette vis

Tot slot is visolie een populair én efficiënt supplement. De olie op basis van vetzuren gaat vooral hart- en vaatziekten en cognitieve problemen tegen. De aanbevolen hoeveelheid vetzuren uit vis is voor volwassenen 450 milligram per dag, wat overeenkomt met ongeveer twee porties vette vis per week.

Supplementen innemen: doen of niet?

Te veel vitamines of mineralen innemen is nagenoeg onmogelijk. De meeste voedingssupplementen zijn veilig, zeker als je je houdt aan de aanbevolen dosering. Wat je lichaam niet nodig heeft, plas je in de meeste gevallen gewoon weer uit.