De winter komt eraan: moeten we extra vitamines nemen?

We proberen allemaal wel gezond te leven door veel te bewegen en op onze voeding te letten. Maar moeten we als voorbereiding op de winter extra moeite doen? Dat kan geen kwaad, want in de winter is onze weerstand ietsje zwakker dan in de zomer. Volgende vitamines zijn onmisbaar voor een gezonde winter vol energie.
vitamines winter

Waarom hebben we in de winter een zwakkere weerstand?

In de winter is ons immuunsysteem iets zwakker. Dat heeft te maken met een gebrek aan zonlicht – te weinig vitamine D – en een minder vitaminerijk eetpatroon. In de winter eten we namelijk minder verse groenten en fruit dan tijdens de zomermaanden. Wat meer weerstand opbouwen en je lichaam wapenen tegen ziektes? Kies dan heel gericht voor bepaalde vitamines.

Wapen je tegen de winter met deze vitamines

Er zijn enkele vitamines die in de winter extra belangrijk zijn. In een ideale wereld haal je die vitamines en mineralen gewoon uit je voeding, maar bij veel mensen lukt dat niet altijd. Daarom kun je als voorbereiding op de winter eventueel ook voedingssupplementen bijnemen.

Vitamines A, C en D

Vitamine A versterkt ons immuunsysteem en geeft ons een gezonde huid. Deze vitamine zit onder andere in boter en vis. Maar ook vitamine C heeft een positief effect op je afweersysteem: het ondersteunt je antilichamen en witte bloedstellen. Zo raak je er sneller van typische winterkwaaltjes af en heb je minder last van de symptomen. Vergeet daarom niet voldoende groenten en fruit, zoals sinaasappels, te eten. Hoewel we het overgrote deel via de zon opnemen, zit vitamine D ook in vette vis, zoals makreel en zalm. Deze vitamine is niet alleen belangrijk voor je cellulaire immuniteit, maar helpt ook winterdepressie tegen te gaan.

Meer energie dankzij vitamine B

Dankzij vitamine B halen we dan weer meer energie uit onze voeding. Vitamine B6 en B12 wapenen ons ook tegen ziektes. Voor die eerste eet je daarom het best voldoende peulvruchten, aardappelen, eieren en graanproducten. Vitamine B12 haal je uit zuivel en vlees. Ten slotte is ook vitamine B11 belangrijk, beter bekend als foliumzuur. Deze vitamine heeft een positieve invloed op de aanmaak van cellen binnen je immuunsysteem en is een must voor zwangere vrouwen.