Zijn biologische groenten en fruit wel echt zo gezond?

Voeding zorgt voor energie. Maar geldt dat wel voor elk soort voeding? En kunnen we ervan uitgaan dat biologische voeding je per definitie méér energie geeft? We hebben het alsmaar drukker, we bewegen minder en komen nog maar zelden in aanraking met pure, onvervuilde natuur. Het minste wat we dan kunnen doen is gezond eten. Daarom grijpen we al snel naar biologische voeding. Het is niet alleen goed voor ons geweten, maar zogezegd ook voor ons lichaam. Maar is biovoeding wel écht zo gezond als we denken? We doen het mysterie uit de doeken.
Biologische groenten fruit gezond featured

Minder schadelijke stoffen

De verschillen tussen biologische groenten en fruit en ‘normaal’ gekweekte gewassen zijn vaak nog onduidelijk. Toch wezen verschillende studies al uit dat er wel degelijk enkele voordelen aan bio verbonden zijn. Zo bevatten biologische gewassen – nogal wiedes – minder schadelijke stoffen als pesticiden, stikstof en cadmium. Die laatste kan bijvoorbeeld de werking van de nieren verstoren. Een hoge concentratie stikstof zou dan weer de kans op bepaalde kankers vergroten. Biologisch gekweekte groenten en fruit verminderen met andere woorden het risico op bepaalde ziektes, maar of ze je echt gezonder maken is een andere zaak.

Een beter immuunsysteem dankzij biologische voeding

Een ander – niet onbelangrijk – voordeel van biologische voeding is dat het je immuunsysteem versterkt. Door biologisch te eten, krijg je namelijk tot 40 procent meer antioxidanten binnen dan bij normale voeding. Die zuiveren je lichaam, waardoor je sneller herstelt als je ziek wordt. Dat op voorwaarde dat je altijd alleen maar biovoeding eet – en dus niet één keer per week eens een biotomaat binnenspeelt.

Biogroenten en -fruit: een kleine stap in de goede richting

Hoewel er duidelijk verschillen zijn, is de vraag of de gemiddelde persoon er eigenlijk wel iets van voelt. Er zijn ook tientallen belangrijke stoffen, zoals calcium en veel vitaminen, die níét per se vaker voorkomen in biogroenten en -fruit. Biologische voeding gaat met andere woorden geen wonderen verrichten, maar laten we stellen dat biologisch eten een stap in de goede richting is.